Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands hälso- och sjukvård cannot guarantee the accuracy of the translation.

Kvinna med mask blir vaccinerad

ÅHS erbjuder det nya vaccinet Nuvaxovid

ÅHS börjar vaccinera med det nya coronavaccinet Nuvaxovid i mitten av mars. Vaccinet är annorlunda uppbyggt, och kan därför ges till personer som av medicinska skäl inte kan ta ett så kallat mRNA-vaccin, dvs. den typ som ÅHS främst har använt hittills.

ÅHS börjar använda det nya covidvaccinet Nuvaxovid så snart det anländer till Åland i mitten av mars. Vaccinet tillverkas av företaget Novavax. Det kan ges till alla 18 år fyllda, och främst till personer som av medicinska skäl inte kan få mRNA-vaccin.

Kan ges till dem som inte kan ta mRNA-vaccin

Nuvaxovid innehåller ett verksamt protein som är framställt i laboratorium. Det innehåller inte mRNA-segment, och inte heller levande virus. ÅHS har hittills vaccinerat med Pfizers Comirnaty som är ett mRNA-vaccin. AstraZenecas vaccin, som ÅHS använde i början av 2020, baserar sig på ytterligare en annan teknik, så kallad adenovirusvektorteknik.

Två doser ingår i grundvaccinationsserien

I grundvaccinationsserien med Nuvaxovid ingår två doser. I Finland är det rekommenderade dosintervallet 6–12 veckor. Vaccinet kan i undantagsfall ges som dos tre, till exempel åt en person som fått en allergisk reaktion efter andra dosen av ett annat vaccin.

Webbokningen har öppnat

All vaccinering med Nuvaxovid sker på Åland Post i Sviby. Du väljer vaccintyp när du bokar tid via ÅHS webbokning. Vaccinet kan av praktiska skäl inte ges på landsbygden eller i skärgården.

Boka tid via webbokningen
 

Publicerad
Uppdaterad