Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands hälso- och sjukvård cannot guarantee the accuracy of the translation.

Om webbplatsen

Det här är Ålands hälso- och sjukvårds officiella webbplats. Webbplatsens struktur, innehåll och design är framtagen med omfattande tillgänglighet i fokus. Om du som besökare upplever något innehåll otillgängligt, kontakta oss gärna direkt så att vi kan erbjuda alternativ eller åtgärda ditt upplevda problem. 

Anpassad för olika skärmstorlekar

ÅHS webbplats är urformad med så kallad responsiv eller följsam design som anpassar sig till olika skärmstorlekar. Särskilda anpassningar har gjorts för de vanligast förekommande standardstorlekarna för mobiltelefoner och läsplattor för att du som besökare ska få en god läsupplevelse oavsett vilken typ av enhet du använder för att surfa med. 

Förstora text

Om du upplever att textstorleken känns för liten kan du förstora innehållet på sidorna genom att hålla ner Ctrl-tangenten och samtidigt trycka på plustangenten. För att förminska innehållet igen håller du ner Ctrl-tangenten och trycker samtidigt på minustangenten. Ctrl-tangenten + 0 (noll) återställer innehållets storlek till normal läge.

Hitta på webbplatsen

Du kan använda både sökfunktionen och menyerna för att navigera och hitta innehåll på webbplatsen. 

Mottagningssidor

En större del av sidorna på webbplatsen utgörs av information som riktar sig till dig som söker vård, för dig själv eller för en nära anhörig. Dessa sidor kallas för mottagningssidor och du hittar en alfabetisk lista med alla mottagningar och vårdavdelningar genast från startsidan via knappen "Mottagningar och vårdavdelningar A-Ö" liksom via huvudmenyn och För patienter och "Alla mottagningar och avdelningar". På större skärmar visas menyn till höger om en sidas huvudsakliga innehåll. 

Sök

Använd sökrutan för att söka på webbplatsen. Sökrutan fälls ut högst upp på alla sidor och oavsett om du surfat via dator eller någon mobil enhet. Du kan filtrera ditt sökresultat för att se enbart mottagningssidor, övriga textsidor, kontaktuppgifter eller exempelvis blanketter. 

Tangentbordsnavigering och snabbkommandon

Du kan använda enbart tangentbordet för att navigera runt på webbplatsen. Med tab-tangenten flyttar du dig framåt i menyer och mellan länkar. På varje ny sida får du även valet att hoppa direkt till sidans huvudinnehåll så att du kan hoppa över menylänkarna om du önskar. Backa på sidan genom att trycka på shift-tangenten samtidigt som du trycker på tab-tangenten. 

För att navigera framåt och bakåt mellan olika sidor du besökt kan du använda Alt-tangenten och piltangenterna framåt och bakåt. Håll ner Alt-tangenten och tryck sedan på framåt eller bakåt för att växla mellan sidorna.

Vanliga kortkommandon som Ctrl+S för att spara en webbsida och Ctrl+P för att skriva ut en webbsida fungerar som vanligt i de flesta webbläsare. Några specifika snabbkommandon har inte skapats för den här webbplatsen.

Använd Lyssna för talande Webb

Med tjänsten Talande webb genom Lyssna-länken i sidhuvudet på alla sidor får du tillgång till uppläsning av textinnehåll på webbplatsen. Talande Webb är ett hjälpmedel som läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal som mp3, förstorar texten och ger dig möjlighet att skärma av för att hålla fokus på det du läser. 

Talande Webb fungerar på smarta mobiltelefoner, surfplattor, Mac och PC utan att du behöver ladda ned programmet till din egen dator. Talande Webb är gratis för dig som användare.

Språk

Webbplatsens huvudsakliga språk är svenska. För översättning till andra språk tillhandahåller vi översättning med Google Translate via menyvalet Translate i sidhuvudet. Då fälls ett ytterligare val ut där su som besökare får välja ditt föredragna språk. Observera att ÅHS inte kan garantera översättningarnas riktighet genom Google Translate. 

Kakor / Cookies

På ÅHS webbplats används kakor (cookies). En kaka är en liten textfil som skickas till användarens dator och sparas där. Kakor skadar inte användarens dator eller filer. Kakorna används för att webbplatsen ska fungera så besökarvänligt som möjligt och även för att samla in statistik med Google Analytics för besökslängd och mest besökta sidor. 

Policy för användning av kakor på denna webbplats - här kan du läsa mer om vilka kakor som används och göra inställningar.

Standarder, filformat och skript

Webbplatsen följer webbstandarden HTML5. För presentationen används en kombination av CSS3 och CSS2.

ÅHS webbplats innehåller förutom webbsidor också en en del bilagor. De flesta bilagorna är pdf-filer. Pdf-filer öppnas normalt direkt i webbläsaren, men kan också öppnas med programmet Adobe Acrobat Reader som är gratis.

På Adobes webbplats kan du läsa mer om och ladda ner Adobe Acrobat Reader

Vi rekommenderar att du tillåter användning av Javascript i din webbläsare för bästa upplevelse av webbplatsens funktioner. En del av funktionerna för menyval och knappar fungerar sämre om Javascript inte tillåts.

Tillgänglighetsredogörelse för ahs.ax

Ålands hälso- och sjukvård står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Texten nedan beskriver hur www.ahs.ax uppfyller landskapslagen (2019:7) om tillgängliga webbplatser och mobila applikationer inom förvaltningen, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Hur tillgänglig är webbplatsen?

Den här webbplatsen är delvis förenlig med landskapslagen om tillgängliga webbplatser och mobila applikationer inom förvaltningen.

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?

Om du behöver information från vår webbplats i något annat format, till exempel tillgänglig PDF, stor text, lättläst, ljudinspelning eller punktskrift kan du meddela oss.

Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, lämna synpunkter så att vi får veta att problemet finns.

Tillsyn

Ålands landskapsregering har ansvaret för tillsyn över landskapslagen om tillgängliga webbplatser och mobila applikationer inom förvaltningen. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta regeringens registrator på registrator@regeringen.ax och påtala det.

Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet

Den här webbplatsen är delvis förenlig med nivå AA i standarden Web Content Accessibility Guidelines version 2.1. Vilket innehåll som inte är tillgängligt beskrivs nedan med kriterium, beskrivning och nivå (A eller AA)

  • 1.1.1 Beskriv med text allt innehåll som inte är text A
  • 1.3.1 Ange i kod vad sidans olika delar har för roll A
  • 1.4.5 Använd text, inte bilder, för att visa text AA
  • 2.2.1 Ge användarna möjlighet att justera tidsbegränsningar A
  • 2.4.4 Skriv tydliga länkar A
  • 3.2.1 Utför inga oväntade förändringar vid fokusering A

Vi arbetar med att så fort som möjligt åtgärda felen.

Hur vi testat webbplatsen

Vi har låtit 7minds AB göra en oberoende granskning av ahs.ax.

Senaste bedömningen gjordes i april 2020.

Redogörelsen uppdaterades senast i april 2020.

Publicerad
Uppdaterad