Så kan vi hjälpa dig

Till vår öppenvårdsmottagning kommer barn och unga upp till 18 år för att få specialiserad sjukvård. Det handlar till exempel om utredningar och behandlingar.

Har du frågor om coronavirus och barn och ungdomar?

Ring coronatelefonen eller sjukvårdsupplysningen!

  • coronatelefonen (covid-19-vårdfrågor) 018-535 313
  • sjukvårdsupplysning 018-538 500
  • frågor om undantagstillståndet - ring landskapsregeringens info 018-25 572 eller 018-25 573.

Här är svar på två frågor som många har just nu

Finns det några speciella direktiv angående coronaviruset och barn eller ungdomar som är särskilt infektionskänsliga på grund av en grundsjukdom?

  • Nej, följ de direktiv som finns för allmänheten. Det är extra viktigt för de som har en grundsjukdom eller är infektionskänsliga.

Är det möjligt att få ett läkarintyg så jag kan vara hemma med mitt barn nu och försöka undvika att hen blir smittad av coronaviruset?

  • Nej, tyvärr kan liknande intyg inte utfärdas. Som förälder tar du ett eget beslut kring vad som är bäst för barnet. Diskutera med din arbetsgivare för att ta reda om det är möjligt att du är hemma från jobbet, och på vilket sätt det i så fall kan ordnas.

Du är välkommen att höra av dig till barn- och ungdomsmottagningen som vanligt i övriga frågor. Aktuella telefontider hittar du överst på denna sida.

Du behöver en remiss

För att komma till oss behöver du en remiss. Börja därför med att kontakta hälsocentralen, barnrådgivningen, skolhälsovården eller en privat läkarmottagning med ditt ärende. De skriver sedan en remiss till oss om de anser att det finns behov av specialiserad sjukvård.

När vi har fått remissen tar en läkare ställning till hur snabbt du eller ditt barn eller ungdom behöver komma på ett läkarbesök. Alla får en första kallelse till läkare inom tre månader, men vi prioriterar de som har störst behov av snabb vård.

Du får kallelse till återbesök

Under ditt första besök bestämmer vi också om det finns behov av ett återbesök till våra läkare eller sjukskötare samt ungefär när besöket ska planeras in. Sen får du ett erbjudande om tid hemskickat på posten eller via sms.

Om du har fått en kallelse med en tid som inte passar är det viktigt att du hör av dig så snart som möjligt. Då kan vi ge tiden till någon annan som också väntar på att komma till oss. Tänk på att du behöver avboka senast dagen innan besöket, annars kostar det 48 euro.

Om du har frågor, vill boka om ditt besök eller inte har fått någon kallelse är du alltid välkommen att ringa oss.

Bra att veta inför ditt första besök

Ibland behöver du förbereda dig inför läkarbesöket. Läs därför din kallelse noggrant, där står allt du behöver veta. Labprover och röntgenundersökningar behöver du till exempel göra i god tid innan så att svaren är klara när ditt barn eller ungdom träffar läkaren. Det händer också att ni behöver komma tidigare till mottagningen för att träffa en sjukskötare innan det inbokade läkarbesöket, det framgår i så fall på kallelsen.

Ring och meddela oss om du eller ditt barn har blivit sjuka och inte kan komma. Det är viktigt att inte besöka vår mottagning med en smittsam sjukdom som till exempel kräksjuka eller vattkoppor.

Om du har svårt att kommunicera på svenska har vi möjlighet att ta hjälp av en telefontolk. I så fall behöver vi veta det innan du kommer till oss.

Ditt besök hos oss

Ta med dig kallelsen och anmäl dig vid medicinska poliklinikens reception. Ta vänster när du kommer in genom huvudentrén och gå förbi labbet. Receptionen ligger sen på vänster sida.

När du anmält dig går du till vår mottagning, som ligger i anslutning till barn- och ungdomsavdelningen på första våningen. Sätt dig i väntrummet eller vänta i lekpaviljongen så kommer en sjukskötare eller läkare och hämtar er.

Det kan bli väntetider om det finns patienter som behöver brådskande vård.

Tänk på att inte använda parfym eftersom det kan finnas andra besökare som är allergiska mot dofter.

Vi som jobbar här

På barn- och ungdomsmottagningen jobbar barnläkare, sjukskötare, lekterapeut och sekreterare. Regelbundet kommer specialistläkare inom reuma, ortopedi, neurologi och kirurgi till vår mottagning.

Vi har också en socialkurator och en habiliteringskoordinator som ger stöd och hjälp när det behövs. Dessutom samarbetar vi med talterapeuter, fysioterapeuter, ergoterapeuter och dietister.

BUF-teamet

BUF står för Barns Utveckling och Funktionshinder. Teamet utreder barn som har fysiskt, psykiskt, kommunikativt eller intellektuellt nedsatt funktionsförmåga. 

Läs mer om BUF-teamet

Min operation – ett bildspel för barn som ska opereras eller sövas

Min operation är ett bildspel som förbereder dig och ditt barn på vad som händer under en operation eller sövning. Genom att titta och lyssna får barnet veta vad hen ska vara med om. Varje bild har också en text som riktar sig till ungdomar och vuxna.  

Besök Min operation

Länkar till mer information

Barn och föräldrar (1177 Vårdguiden) 

Hälsobyn – en digital vårdtjänst

Narkoswebben – lär dig mer om vad som händer före, under och efter narkos och operation