Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands hälso- och sjukvård cannot guarantee the accuracy of the translation.

Läkare med journalmapp

Jobba hos oss

Välkommen till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) – vi söker ständigt nya medarbetare.

Med cirka 1.000 anställda är ÅHS en av Ålands största arbetsgivare. Vi ansvarar för hela den offentliga hälso- och sjukvården på Åland med landskapet Åland som huvudman. I dagsläget bor drygt 29 000 personer på Åland.

En trygg arbetsgivare

ÅHS är en trygg och familjär arbetsplats med korta beslutsvägar. Här bildar våra läkare, vårdpersonal, tandläkare, olika typer av terapeuter samt övrig special- och servicepersonal tillsammans en kreativ och kunskapsinriktad organisation. Sjukhuset räknas som mindre, men verksamheten är omfattande och effektiv. 

Verksamhet och samarbeten

Största delen av vår verksamhet är samlad i och kring Mariehamn, som är Ålands enda stad med cirka 11.000 invånare. Här finns sjukhuset samt hälsocentral och kliniker med mottagningar och avdelningar.

Inom ÅHS finns också möjligheter till ett intressant och givande arbete på landsbygden och i skärgården. Vi har verksamhet i alla 16 kommuner.

Vi samarbetar med universitetssjukhusen i Stockholm, Uppsala, Åbo och Helsingfors. Till exempel vid akuta sjukdomsfall, AT-tjänstgöring eller när vår personal vill vidareutbilda sig med Åland som bas.

 

Villkor och avtal 

Åland har behörighet att stifta egna lagar inom hälso- och sjukvård och ett eget tjänstekollektivavtal, som är anpassat till våra lokala förhållanden. Till exempel betalar vi ett allmänt lönetillägg på 121,24 euro/månad till alla våra anställda. I folkmun kallas det "ålandstillägg".

Läs mer om kollektivavtal, landskapets tjänstevillkor och ÅHS anställningsvillkor med uppgifter om löner och andra specialbestämmelser hos Ålands landskapsregering

Den åländska hälso- och sjukvårdslagen innebär att vården till viss del är organiserad på ett annat sätt än i Sverige och i övriga Finland. Skillnaderna är dock små och vi är vana vid att skola in nya medarbetare i våra system.

Checklista – innan du börjar din anställning

Innan du börjar din anställning hos oss finns det några praktiska detaljer du behöver tänka på:

Vaccinationer

Vårdarbete med patientkontakt kräver vaccinationsskydd i enlighet med 48 § Lag om smittsamma sjukdomar (FFS 1227/2016)

Legitimation

Du behöver lämna in en ansökan till Valvira för att få din legitimation godkänd.
Läs mer om anvisningar för ansökan om yrkesrättigheter hos Valvira

Språkprov

Vi är en internationell arbetsplats med många medarbetare från EU-länderna. Dock behöver du göra ett språkprov innan du börjar hos oss om du har ett annat modersmål än svenska. Kontakta oss så berättar vi mer!

Boende

ÅHS har ett antal personalbostäder och kan hjälpa till att skaffa bostad.

Hur är det att leva och bo på Åland?

Åland är visserligen litet, men samhället är levande och välfärdssystemet välutvecklat. Dessutom är pendlingsavstånden korta och naturen nära.

Barnfamiljer uppskattar särskilt det trygga samhället, platsgaranti inom barnomsorgen och de små grupperna vid daghem och skolor.

Här finns många aktiva föreningar inom allt från fotboll och gymnastik till teater, dans och musik. Kultur- och nöjeslivet sjuder av aktivitet, särskilt under sommaren då festivaler som Rockoff och Ålands Sjödagar fyller evenemangskalendern.

Åland har också ett stort utbud av olika aktiviteter. Golf, segling, långfärdsskridsko, simning och moderna gym för att nämna några. Möjligheterna är nästan obegränsade. Dessutom ligger Stockholm bara fyra timmar bort. Du kan åka på morgonen och vara hemma igen till kvällen.

Men den bästa aktiviteten är kanske ändå att göra ingenting? På Åland har du tid att umgås med familj eller vänner och njuta av den harmoniska tillvaron i vårt vackra skärgårdssamhälle.

Länkar till mer information:

Karta över sjukhusområdet

Interaktiv karta över sjukhusområdet

Ska du besöka sjukhuset i Mariehamn? Via länken nedan får du fram en interaktiv karta över sjukhusområdet. Klicka på byggnaderna på kartan för att se vilka verksamheter som finns där. Du ser även byggnadens adress som är sökbar i Google Maps.

barn och fritid

Välkommen till vår verklighet

Vi har tid, engagemang och gemenskap. Här finns lugn och äventyr, trygghet och utmaningar. Vår vision är välmående genom delaktighet - vi söker dig som vill bidra till att förverkliga den!
Välkommen till oss, och välkommen till Åland!

Publicerad
Uppdaterad