Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands hälso- och sjukvård cannot guarantee the accuracy of the translation.

info bild

Viktig information om legionella

Under eftermiddagen idag den 16 februari håller fastighetsverket tillsammans med ÅMHM och ÅHS en pressinfo med anledning av att man vid provtagning av legionella funnit förhöjda värden på ÅHS i Ahuset på medicinavdelningen.

Personal, patienter och medborgarna informeras löpande.

Patienter som vistats på avdelningen och utsatts för smitta genom att duscha bör, om man upptäcker symptom enligt nedan, uppsöka vård. Bakterierna sprids inte mellan människor, ej heller genom att dricka vatten eller vistelse på avdelningen. Anhöriga som besökt patienter på avdelningen behöver inte vidta någon åtgärd.

Information om Legionella

Legionella orsakas av bakterien Legionella pneumophila, och förekommer naturligt i sötvatten och i jord. Legionellabakterier förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Man blir smittad genom att andas in legionellabakterier, genom finfördelade vattendroppar i luften, t.ex. från duschar.

Bakterierna kan ge ett lindriga influensaliknande symtom och är vanligen självläkande. Den kan också leda till allvarlig lunginflammation.

Det är främst personer med nedsatt immunförsvar som blir svårt sjuka, men även äldre och personer som röker har en ökad risk att bli sjuka. 

Legionella smittar inte mellan människor. Man blir inte heller infekterad genom att dricka vattnet.

Inkubationstiden är 2-10 (vanligen 5-6) dagar.


Symtom

  • torr hosta
  • andnöd
  • feber
  • diarré
  • huvudvärk
  • muskelvärk
  • förvirring

Vid misstänkt legionella tas prover från luftvägarna, blodet och urinen. Vid misstänkt lunginflammation görs en lungröntgen.

Legionella som ger svår infektion kan behandlas med antibiotika.

Den som blivit exponerad de senaste 14 dagarna och utvecklar misstänkta symtom uppmanas uppsöka vård för bedömning.

Läs mer om Legionella på THLshemsida

Läs mer om Legionellabakteriers förekomst i vattensystem

Publicerad
Uppdaterad