Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands hälso- och sjukvård cannot guarantee the accuracy of the translation.

Legionella bakterier på ÅHS är inte pneumofila

Ålands Hälso- och sjukvård (ÅHS) meddelar att de legionellabakterier som påträffats vid provtagning från vattenledningar inte utgörs av Legionella Pneumophila, som är den sort som förknippas med utbrott av lunginflammation.

Detta är positivt, men vi tar ändå förekomsten på stort allvar säger infektionsläkaren Marika Nordberg och påminner om man inte får smittan genom  att dricka vattnet eller genom vanlig handtvätt.

Fastighetsverket har, tillsammans med ÅHS personal, gjort de första akuta åtgärderna i samråd med ÅMHM. Bland annat har rörsystemet spolats med varmt vatten, vattentemperaturen höjts, nya blandare installerats och duschmunstycken med filter har tagits i bruk.

Nästa steg är att fortsätta med kartläggningen av rörsystemet samt ytterligare sanering och provtagningar.

Det var besiktningar av rörsystemet ifjol som ledde till fördjupade studier av dolda rörsystem i väggar och tak på valda delar av sjukhuset. Det beslutades sedermera även att proaktivt ta legionellaprover på dessa ställen. Det är ett sådant prov som nu har visat förhöjda värden.

 

I dagsläget har ÅHS inte kännedom om något fall av legionella till följd av förekomsten på ÅHS.

Publicerad
Uppdaterad