Barnrådgivning

Via barnrådgivningen ger ÅHS alla föräldrar stöd och uppmuntran i den intressanta färd som barnen bjuder oss på. Hit kan alla barn komma – från nyfödda till 6-åringar som ännu inte börjat skolan.

Vårt mål är att hjälpa barnen så tidigt som möjligt. Därför har vi ett brett samarbete med andra instanser som specialsjukvården, talterapin, fysioterapin och barnomsorgen.

Vi som jobbar här
På barnrådgivningarna jobbar hälsovårdare och läkare. Läkaren har mottagning enligt tidbokning.

Tandskötare eller mun/tandhygienist kallar barn i olika åldersgrupper med mottagning hos barnrådgivningen. Övriga tandvårdsbesök görs på ÅHS tandvårdsklinik.

Här finns vi
Barnrådgivning ges vid hälso- och sjukvårdsmottagningarna runtom på Åland.

På sidan hälso- och sjukvårdsmottagningarna klickar du på din kommun i menyn till vänster för att få information om kontaktuppgifter, telefon- och öppettider etc. till din kommuns hälso- och sjukvårdsmottagning. 

Våra arbetsuppgifter
Barnrådgivningen gör hälsogranskningar, bedömer barnens tillväxt och utveckling samt erbjuder rådgivning. Både under besöken och per telefon.

Vi erbjuder även syn- och hörselkontroller. Redan på BB-avdelningen görs hörseltest.

Vi följer aktivt med i talutvecklingen, diskuterar kring kost och ger kostrekommendationer. I samarbete med BB-avdelningen erbjuder vi även amningsrådgivning.

Tandvård
Förebyggande och behandlande tandvård ges i samarbete med ÅHS tandvårdsenhet. Alla barn under 3 år kallas till profylax tandskötaren vid 6 månaders och 2 års ålder. 

  • Vid 4 år: tandläkarbesök
  • Vid 3 år och 5 år: tandskötare eller munhygienist
  • Vid 6 år: tandläkare

Föräldrarna får kallelse till dessa besök, men får gärna höra av sig om det dröjer länge.

Psykologen vid barnrådgivningen
Psykologen vid barnrådgivningen tar emot barn under skolåldern 0-6 år och deras familjer för att stöda barnets utveckling och stärka föräldrarnas kraftresurser. Målsättningen är att erbjuda stöd så tidigt som möjligt till barnet och familjen i deras vardag. Läs mer via länken "Primärvårdens psykolog-barn" i menyn till vänster.

Bra att veta
  • Med hänsyn till de andra barnen – kom inte till oss om barnet eller du själv har en smittsam sjukdom som t.ex. vattkoppor
  • Ta med barnrådgivningskortet vid varje besök
  • En viss möjlighet till telefontolk finns.
  • Om ni är nyinflyttade – kom gärna in till oss före bokat besök med barnets papper. Vi gör en ny journal och ser vad som är aktuellt för just ert barn. I samband med detta kan vi beställa kompletterande uppgifter från den barnavårdscentral som ni tidigare gått till. Detta kräver skriftligt godkännande från minst en av föräldrarna.
Kontakt

Det går alltid bra att kontakta barnrådgivningen och hälsocentralen för rådgivning och vård oberoende av ålder.


Se hälso- och sjukvårdsmottagningarna i respektive kommun för kontaktuppgifter till barnrådgivningarna.Boka tid via webbtidsbokningen


 

Läs mer

Barnrådgivningsbesök

Allmän patientinformation

Sjukdomar

Barnet under olika levnadsår (MLL):

Kost

Tandvårdsråd (MLL):

Checklistor för att förebygga olycksfall:
På svenska (pdf)

In English (pdf)

Suomeksi (pdf)


Strax Online