Sexlivet

SEX UNDER GRAVIDITETEN

Den sexuella lusten kan förändras för både män och kvinnor under och efter graviditeten. För en del är det ingen större skillnad i sexlivet, medan andra kan uppleva den här tiden som påfrestande. Några tycker att sexlivet blir bättre. Efter förlossningen väljer ändå många att ta en längre paus.
Även om du och din partner har ett bra sexliv i vanliga fall, är det möjligt att er relation förändras under den här tiden. Prata med varandra om hur ni känner och vad ni vill. Försök komma fram till en lösning som passar båda. Nedan följer några av de vanligaste funderingar som finns om sex under graviditeten.

Sex under graviditeten är ofarligt
Många oroar sig för att det är farligt för fostret eller kvinnan att ha sex under graviditeten. Det är det som regel inte. Orgasmer kan i vissa fall utlösa sammandragningar och vävnaderna i underlivet som är skörare kan lättare börja blöda efter samlag under graviditeten och när barnet är fött. Det kan kännas lite obehagligt, men är inte skadligt.

Om du får en blödning och känner dig orolig kan du vända dig till mödrarådgivning och få råd. Om du däremot får en kraftig blödning ska du alltid kontakta akuten eller gynekologiska polikliniken.

Även om det inte är skadligt rent fysiskt kan både kvinnor och män uppleva det som psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten. Det är viktigt att ni lyssnar på varandra och respekterar varandras känslor. Om någon av er inte vill, ska ni inte ha sex.

Barnet ligger skyddat
Vid penetrerande sex är det fortfarande stort avstånd mellan mannens penis och barnet. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar även som säkerhetsvakt och ser till att inga spermier eller bakterier tar sig in till barnet.

Sex kan bli skönare
Många kvinnor upplever det som skönare att ha sex under graviditeten. Det beror på att slemhinnorna sväller och att hormonhalterna ökar, vilket gör att slidan lättare blir fuktig. Den bästa tiden brukar vara efter de första tre månaderna när illamåendet försvunnit och innan kroppen ännu blivit så stor.

När magen är i vägen
Det kan vara svårare att hitta bra ställningar när magen är i vägen. Det bästa rådet är helt enkelt att experimentera tills man hittar en ställning som fungerar.

I slutet av graviditeten
Mot slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Detsamma gäller även för dildos och andra sexleksaker.

Fysisk närhet kan vara viktig för många människor. Om den ena parten vill ha sex och den andra inte vill så finns det andra saker man kan göra, glöm inte bort dem. Att ge varandra närhet och ömhet genom kramar, massage och uppskattande ord kan vara ett exempel.

Förlossningen och sexlivet
Hur förlossningen påverkar våra liv är väldigt individuellt. Om förlossningen är enkel känns det säkert lättare att fortsätta ha sex som tidigare, men om förlossningen är svår kan det ta längre tid, både fysiskt och psykiskt, att återuppta sexlivet.


SEXLIVET OCH PREVENTIVMETODER EFTER FÖRLOSSNINGEN

Vad händer i kroppen efter förlossningen
Den första tiden efter förlossningen kan bristningar i slidan eller mellangården göra ont. De läker efter en tid. Östrogenmängden i kroppen minskar också vilket gör att dina slemhinnor blir torrare och skörare.Om du har blivit klippt kan det göra ont i klippet en längre tid efter förlossningen än om du spruckit av dig själv.
Använda gärna glidmedel eller någon naturlig olja utan tillsatser.

När kan man ha sex efter förlossningen?
När det känns bra för er båda!
Försök att inte känna någon press att börja ha sex igen utan börja när det känns rätt för dig. Ett sätt att få igång samlivet igen kan vara genom att bara ligga och mysa ihop. Det gör att ni får tid att hitta tillbaka och vänja er vid varandra igen.
Nyblivna föräldrarna är ofta så upptagna av det nya lilla livet att sex kommer i andra hand. Många väljer att vänta med sex tills efter efterundersökningen men det är helt okej med samlag före, använd kondom om du fortfarande har avslag.

Förlossningen kan påverka positivt
Det behöver inte vara negativt för sexlivet att föda barn. Många kvinnor känner att de får en ökad sexlust efter förlossningen. Det kan bero på att blodtillförseln i underlivet ökar. Antalet nervtrådar till klitoris ökar också och själva klitoris kan bli något större. Många kvinnor upplever att de får skönare och skarpare orgasmer efter förlossningen.

Prata
Om ni känner att det går alltför lång tid utan att lusten kommer tillbaka är det bästa rådet att ni först försöker prata med varandra. Försök komma fram till var problemet ligger och se vad ni kan göra för att förbättra situationen.

För många är det svårt att prata om problem med sexlivet. Men om man inte berättar om sina problem kan man inte göra något åt dem. Det är inte ovanligt att det tar ganska lång tid att hitta tillbaka till ett fungerande sexliv. Det kan vara en bra ide att prata med varandra och försöka förklara hur man känner, och inte utesluta närheten även om man inte skulle ha samma sexliv som tidigare.

Var ödmjuka och respektfulla inför varandras känslor och tankar.

Preventivmetoder efter förlossningen/ under amningstiden

  • amning är inte en preventivmetod
  • kondom rekommenderas som preventivmetod efter förlossningen
  • spiral kan sättas in i samband med eller efter efterkontrollen, beroende på förlossningssätt och läkning.
  • sådana preventivmedel som innehåller gulkroppshormon, t.ex. mini-piller, hormonspiral och kapsel som sätts under huden är trygga preventivmedel
  • bruket av spermiedödande vagitorier är en osäker preventivmetod om de används som enda preventivmetod och deras inverkan på modersmjölken är inte känd
  • sterilisering av mannen eller kvinnan är en definitiv preventivmetod och det är bra att diskutera frågan med din partner

 

Mera information får du på rådgivningen i samband med efterundersöknings besöket.

Källa:
www.vardguiden.se
www.hel.fi

 

 

Kontakt

För gravida i Mariehamn, Jomala, Lumparland, Lemland, Hammarland och Eckerö:

Mariehamns mödrarådgivning
Telefon: 018-538 517

Telefontid:
Måndag-torsdag
kl. 12.00–13.00

För gravida i Finström, Saltvik, Sund, Geta och Vårdö:

Godby rådgivning
Telefon: 018-535 812

Telefontid:
Måndag-torsdag
kl. 12.00–12.30

För gravida i Brändö, Kumlinge, Föglö, Kökar och Sottunga:

kontakta hälsovårdaren i kommunen. För mer information se hälso- och sjukvårdsmottagningen för respektive kommun. 


Tyck till

Vi vill gärna utveckla vår verksamhet och göra det ännu bättre för våra patienter. Tveka därför inte att ge oss synpunkter om det som är bra och om det som kan förbättras. Rikta dina synpunkter till tyck till om ÅHS

Obs! Använd blanketten Anmärkning mot vården eller bemötande (pdf) om du vill anmärka på ett patientärende - detta med tanke på patientsekretessen. Patientombudsmannen kan hjälpa dig med ärendet.


Strax Online