Mödrarådgivning

På mödrarådgivningen är målsättningen att trygga den gravida kvinnans och hennes familjs hälsa och välbefinnande. Vi stöder föräldraskapet och parförhållandet och strävar till att i tid känna igen eventuella problem och ordnar vård och stöd vid behov.

Kontakta mödrarådgivningen då du fått veta att du är gravid. Var beredd att uppge senaste menstruationens första dag.
Skriv ut blanketten till höger "de blivande föräldrarnas förhandsinformation" och ta med den till första besöket på mödrarådgivningen. Läs även om fosterscreening under graviditet till vänster. Din partner och andra familjemedlemmar är också välkomna med på besöken.

Här finns vi

Mödrarådgivningar finns på hälso- och sjukvårdsmottagningar runtom på Åland. Under kontaktuppgifter till höger på sidan hittar du uppgifter om vart du ska vända dig beroende på vilken kommun du bor i samt telefonnummer och -tider.

Obs!
Förkyld? Magsjuk? För att skydda våra gravida och nyfödda ber vi dig som är sjuk att boka om ditt besök med marginal på två friska dagar innan du kommer till oss. Ring oss för rådgivning och ny tid! Tack för visad hänsyn.

Meddela även i god tid om du behöver omboka ditt besök. Ring oss på telefontiden eller lämna meddelande på telefonsvararen.
Besöken på mödrarådgivningen är i övrigt avgiftsfria. Uteblivet besök samt besöken på gynekologiska polikliniken debiteras enligt rådande patientavgifter.

Vi som arbetar här
är barnmorskor/hälsovårdare och läkare. Vi strävar till att du får träffa samma barnmorska/hälsovårdare vid besöken så långt det är möjligt. Eventuellt träffar du också studerande som utför sin praktik hos oss.
Vi samarbetar med gynekologiska polikliniken, BB, fysioterapin, hälsocentralen, barnavdelningen, socialkurator och Folkhälsan på Åland r.f.

Vid besöken:
  • mäter vi blodtryck, vikt och livmoderns storlek
  • kontrollerar protein och socker i urinen
  • lyssnar på barnets hjärtslag, antecknar barnets rörelser då de börjar kännas
  • bedömer barnets läge och storlek, fostervattnets mängd (senare i graviditeten).
  • diskuterar ert mående, rådgör och svarar gärna på frågor
  • diskuterar och informerar om det som är aktuellt under en graviditet och i det blivande föräldraskapet

Du träffar en läkare vid ultraljudsundersökningarna som erbjuds i graviditetsvecka 9-11, 17(-19)/21* samt i vecka 36-37.
*Om du deltar i KUB-screening görs ultraljud i vecka 21, hos övriga vecka 17(-19).

Förlossningsförberedande träff ordnas av barnmorskorna på BB. Läs mer under "Aktuellt under året" på hemsidans startsida.

Efterundersökningen
görs 5-12 veckor efter förlossningen av en barnmorska; där vi fokuserar på ditt mående, eventuella behov av preventivmedel och en gynekologisk undersökning utförs.

Du träffar en läkare på efterundersökningen om det uppstått komplikationer under förlossningen som då utför gynekologiska undersökningen samt skriver eventuella remisser och recept. Före läkarbesöket får du en tid till din barnmorska/hälsovårdare för samtal.


Kontakt

För gravida i Mariehamn, Jomala, Lumparland, Lemland, Hammarland och Eckerö:

Mariehamns mödrarådgivning
Telefon: 018-538 517

Telefontid:
Måndag-torsdag
kl. 12.00-13.00För gravida i Finström, Saltvik, Sund, Geta och Vårdö:


Godby rådgivning
Telefon: 018-535 812

Telefontid:
Måndag och fredag
kl. 8.15-9.00

Tisdag, onsdag, torsdag
kl. 12.15-13.00


För gravida i Brändö, Kumlinge, Föglö, Kökar och Sottunga:

kontakta hälsovårdaren i kommunen. För mer information se hälso- och sjukvårdsmottagningen för respektive kommun.

 Strax Online