Klamydia.ax fungerar igen


Efter ett års avbrott kan ÅHS igen erbjuda möjlighet att testa sig hemma för klamydia och gonorré.


Tjänsten produceras av SYNLAB Finland, som har lång erfarenhet av detta och levererar motsvarande tjänst till flera kommuner i Finland.

Från sidan klamydia.ax kopplas du direkt vidare till sajten https://aland.testadighemma.fi/

För att använda tjänsten behöver du identifiera dig med nätbankskoder. I flera banker är det möjligt att skaffa sådana från 15 års ålder. När du beställt ett provtagningskit, tagit provet och skickat tillbaka det per post, kan du efter 1-3 dagar logga in på sidan och se dina provsvar. Vid positivt svar uppmanas du ta kontakt med sjukvården. ÅHS har också möjlighet att kontakta personer med positivt provsvar om de inte själva hört av sig.

Du ska vara mantalsskriven på Åland för att ha tillgång till tjänsten. Det kostar inget för användaren.

Om du misstänker en könssjukdom, men inte vill använda dig av distanstest går det bra att kontakta ÅHS hälsocentraler. Du kan även testa dig för klamydia, gonorré och hiv på ÅHS laboratorium utan läkarremiss. Vid allvarliga eller oklara symtom och hög risk för smitta rekommenderas läkarbesök.

Mer information om distanstjänsten finns här« Tillbaka

Kontakt (öppettider)

Ålands hälso- och sjukvård
Telefon: 018-5355 (vxl)

 


Webbtidsbokning allmänMammografins webbtidsbokning Operationskoordinator kontaktuppgifter
Tyck till

Vi vill gärna utveckla vår verksamhet och göra det ännu bättre för våra patienter. Tveka därför inte att ge oss synpunkter om det som är bra och om det som kan förbättras. Rikta dina synpunkter till tyck till om ÅHS

Obs! Använd blanketten Anmärkning mot vården eller bemötande (pdf) om du vill anmärka på ett patientärende - detta med tanke på patientsekretessen. Patientombudsmannen kan hjälpa dig med ärendet.

Strax Online