Endast fast bosatta får gratis TBE-vaccin på Åland


Yle och andra medier har publicerat följande nyhet med anledning av att social- och hälsovårdsministeriets nya förordning om vaccinationer trädde i kraft 13.3.2017.
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/12/fler-far-tbe-vaccin-gratis
Här får man uppfattningen att inte bara personer fast bosatta på Åland, utan även sådana som vistas över fyra veckor på Åland, ska få vaccinet gratis i enlighet med det nationella vaccinationsprogrammet.

Den uppgiften är dock felaktig. I författningens tredje paragraf skrivs så här:

Personer som är bosatta på Åland eller är bosatta eller vistas långvarigt i Pargas eller Simo vaccineras mot fästingburen encefalit i enlighet med de indikationer för vaccination som Institutet för hälsa och välfärd fastställer.

Således är det fortsättningsvis endast personer fast bosatta på Åland som är berättigade till det kostnadsfria vaccinet. Så som tidigare är det de tre första vaccinationerna som ges gratis inom det nationella vaccinationsprogrammet. Boosterdoser bekostar var och en själv. Förändringen som handlar om att vistas långvarigt gäller bara Pargas och Simo.
« Tillbaka

Kontakt (öppettider)

Ålands hälso- och sjukvård
Telefon: 018-5355 (vxl)

 


Labbets webbtidbokning

Tyck till
Vi vill gärna utveckla vår verksamhet och göra det ännu bättre för våra patienter. Tveka därför inte att ge oss synpunkter om det som är bra och om det som kan förbättras. Rikta dina synpunkter till tyck till om ÅHS
Strax Online