« Tillbaka

Kostnadsfri PAPA-provtagning 2019


Välkommen till kostnadsfri PAPA-provtagning (livmoderhals-/cellprovtagning).

Provtagningen startar tisdag 15.1.2019 för nedanstående grupper.

Gäller kvinnor födda: 1994, 1989, 1984, 1979, 1974, 1969, 1964 och 1959.PAPA-mottagningen finns på PAPA- och preventivmedelsmottagningen på Ålands centralsjukhus, våning 3.

Du behöver inte anmäla dig före besöket. Mottagningen är öppen dagtid, men med jämna mellanrum har vi även kvällsmottagning.

Undersökningarna pågår under hela året.

Upplysning och tidsbeställning
Telefon: 018-538 518
Måndag-torsdag kl. 12.00-13.00
Fredag kl. 8.30-9.30

Avboka eller ändra tid
Vänligen använd vår webbtidsbokning för ombokning eller avbokning av provtagningstid. I din personliga kallelse som du fått hem på posten finner du dina personliga inloggningsuppgifter. Se www.papaajanvaihto.fi/

Du kan även omboka/avboka er tid via e-post till papamottagning@ahs.ax. Kom ihåg att uppge namn och födelsetid.

I övriga fall hänvisar vi till telefonnumret ovan. Vi kan inte besvara frågor via e-post.

När får jag komma på provtagning?
Kallelserna skickas ut kommunvis under årets gång. I kallelsen finner du din inbokade provtagningstid. Kallelserna skickas ut till samtliga kvinnor som varit skrivna på Åland i Januari 2019. Ifall du skrivit dig på Åland efter det och önskar delta i PAPA-screeningen, vänligen ta kontakt med oss på mottagningen. Du har då möjlighet att komma under innevarande år, vid årsskiftet börjar provtagningen för andra åldersgrupper.

Den kostnadsfria PAPA-screeningen tas enbart på Papa-mottagningen.

Vem får komma på provtagning?
Åldersgrupperna för detta år hittar du längre upp på sidan.
Från det år man fyller 25 och vart femte år fram tills det år man fyller 60 kallas man till den avgiftsfria PAPA-provtagningen.

Om du är gravid eller ammar
Papaprovet kan tas fastän du är gravid eller ammar.

På Åland brukar PAPA-screeningen tas i tidig graviditet på mödrarådgivningen alternativt vid efterkontrollen om man då tillhör screeningsåret. Vänligen avboka i dessa fall din tid till PAPA-mottagningen om du fått en kallelse hemskickad till dig.

Om du inte är gravid och efterkontrollen är avklarad men du ammar kan du komma på din kallelsetid till PAPA-mottagningen som du fått hemskickad till dig.

Om du har mens vid provtagningstiden
PAPA-provet tas inte under menstruationen vänligen ändra din tid. Ifall du har övriga flytningar kan vi ta PAPA-provet.

För dig som är 25 år
När du kommer på din första PAPA-screening genomför vi även en screening om våld i nära relationer.

Kontakt (öppettider)

Ålands hälso- och sjukvård
Telefon: 018-5355 (vxl)

 


Webbtidsbokning allmänMammografins webbtidsbokning Operationskoordinator kontaktuppgifter
Tyck till

Vi vill gärna utveckla vår verksamhet och göra det ännu bättre för våra patienter. Tveka därför inte att ge oss synpunkter om det som är bra och om det som kan förbättras. Rikta dina synpunkter till tyck till om ÅHS

Obs! Använd blanketten Anmärkning mot vården eller bemötande (pdf) om du vill anmärka på ett patientärende - detta med tanke på patientsekretessen. Patientombudsmannen kan hjälpa dig med ärendet.


Tystnadsplikt och sekretess

Alla som arbetar inom hälso- och sjukvården har tystnadsplikt. Endast de som har arbetsrelaterad orsak har tillgång till journaluppgifter om dig. Det betyder även att ingen obehörig får ta del av uppgifterna i din patientjournal utan ditt samtycke. 

 

Strax Online